Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjä on kuin toiminimiyrittäjä, jonka ei tarvitse huolehtia byrokratiasta. Se ei ole yritysmuoto, vaan laskutuspalvelun kautta työstä laskutettava työmuoto. Kevytyrittäjä tekee siis työtä, josta laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyys on helppo tapa toimia kuin yrittäjä, kun laskutuspalvelu hoitaa kaiken lakisääteisistä maksuista paperityöhön. Kevytyrittäjyys on nimensä mukaan kevyttä, eli se sopii henkilölle, jotka haluavat kokeilla yrittämistä ensimmäistä kertaa. Ratkaisu sopii muun muassa päivätyöläiselle, joka haluaa kokeilla sivutoimena liikeideansa toimivuutta tai toimia keikkaluontoisessa työssä. Kevytyrittäjän menestyessä ja toiminnan osoittautuessa kannattavaksi, saattaa olla järkevintä aloittaa yrittäminen esimerkiksi toiminimen kautta.

Miten kevytyrittäjyys toimii?

Kevytyrittäjyys pyörii ulkoisen laskutuspalvelun kautta, johon kevytyrittäjä rekisteröityy. Laskutuspalveluun luodaan asiakastiedot ja laskutustiedot, joiden avulla laskun lähettäminen asiakkaalle onnistuu. Laskutus voidaan palvelun kautta lähettää sähköisesti (sähköposti), verkkolaskuna tai postitse. Laskun lähettämisen jälkeen laskutuspalvelu maksaa palkan kevytyrittäjälle, kun toimeksiantajan suoritus on tullut laskutuspalvelun tilille.

Monista laskutuspalveluista on saatavilla myös erillinen pikapalkka, jonka avulla kevytyrittäjä voi lunastaa palkkansa jopa jo saman päivänä. Tämä tarkoittaa, että laskun paikkansapitävyys varmistetaan laskutettavalta toimeksiantajalta, ja jos lasku osoittautuu aiheelliseksi, maksaa laskutuspalvelu palkan yleensä 5 000 euroon saakka. Tämä on yleensä normaalia palvelumaksua kalliimpaa.

Verotus

Kevytyrittäjän tulee toimittaa ulkoiselle laskutuspalvelulle verokortti joko sähköisesti tai postitse, jonka mukaisesti häntä verotetaan. Kevytyrittäjä maksaa siis 100% veronsa ansiotulona.

Työnantajamaksut

Laskutuspalvelu vähentää vakuutus- ja sosiaalivakuutusmaksut asiakkaan maksamasta laskusta.

Kirjanpito ja tilinpäätös

Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai tilinpäätöksistä, sillä laskutuspalvelu huolehtii niistä kevytyrittäjän puolesta.

Starttiraha

Kevytyrittäjällä ei ole Y-tunnusta, eli mahdollisuutta starttirahaan ei ole. Se ei kuitenkaan pois sulje mahdollisuutta hakea sitä myöhemmin yritystä perustettaessa.

Plussat ja miinukset:

+ Riskitön ja huoleton
+ Ei aloitus- tai ylläpitokustannuksia
+ Toiminta on helppo aloittaa ja lopettaa
+ Ei vaadi tietotaitoa kirjanpidosta/verotuksesta


– Laskutuspalvelu laskuttaa % -osuuden palkkiostasi
– Yrityksen hankintoja ei voi kirjata liiketoiminnan kuluksi
– Kaikkia luvanvaraisia työmuotoja ei voida laskuttaa

Kevytyrittäjänä puolestasi hoidetaan kaikki paperityö. Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä esimerkiksi tunnetusta Ukko.fi – sivulta tai helppokäyttöisestä kassavirtanen.fi – sivulta.