Luvat

Suomessa vallitsee elinkeinovapaus. Se tarkoittaa, että voit toimia yrittäjänä yleensä ilman viranomaisen lupaa. Joillakin toimialoilla halutaan kuitenkin varmistaa, että yrityksen toiminta on turvallista. Toimialasta riippuen tarvitset joko yhden tai useampia lupia, joista sinun täytyy tehdä aina erityinen ilmoitus. Toimialalla voi olla myös erityisiä vaatimuksia, jotka alalla toimivan henkilön tulee täyttää. Luvat ovat yleensä määräaikaisia ja niiden hakeminen on yleensä maksullista.

Esimerkkejä luvanvaraisista aloista:

  • Ravintola tarvitsee toimiakseen useita ilmoituksia ja lupia eri viranomaisilta.
  • Terveysalan ammatit, kuten lääkärit, sairaanhoitajat ja psykologit tarvitsevat toimiakseen sosiaali- ja terveysalan luvat.
  • Maahantuontia varten tarvitset yleensä luvan tullilta (www.tulli.fi).
  • Jos perustat kampaamon tai parturin, kauneushoitolan, jalkahoitolan tai tatuointiliikkeen, sinun täytyy tehdä ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Tekijänoikeus

Musiikki

Jos yrityksen tiloissa soitetaan musiikkia, täytyy sen soittamisesta maksaa korvaukset Teostolle ja Gramexille. Kaikki musiikin esittämiseen tarvittavat luvat on hankittavissa osoitteesta www.musiikkiluvat.fi.

Kirjat ja lehdet

Tekijänoikeuden piiriin kuuluvat myös muut aineistot, kuten kirjat, lehdet tai lehtiaineistot ja niiden käyttämistä varten luvat on hankittava Kopiostosta. Lisätietoa: www.kopiosto.fi.

Kuvat

Jos haluat käyttää yrityksesi yhteydessä kuvaa, jonka joku toinen on tehnyt, tarvitset luvat kuvan tekijältä, valokuvaajalta tai kuvan oikeuksien haltijalta. Kuvasto edustaa monia taiteilijoita ja antaa lupia käyttää heidän teoksiaan. Lisätietoa: www.kuvasto.fi.

Netistä on myös mahdollista ottaa yrityksen käyttöön myös tekijänoikeusvapaita kuvia. Hyviin tapoihin kuuluu kuitenkin mainita kuvan tekijä tai valokuvaaja. Ilmaisia hyviä kuvapankkeja ovat mm. Pixabay ja Unspalsh.

Lue lisää:
www.suomi.fi

Lataa PDF-tiedosto, ja tarkista, tarvitsetko lupia (s.78-80):
https://www.uusyrityskeskus.fi/wp-content/uploads/2018/08/SUK_OPAS2018_selkokieli.pdf