Osakeyhtiö

Osakeyhtiö (Oy) mahdollistaa suurtenkin yritysten omistamisen pienemmissä osissa. Perustamiseen tarvitaan vähintään yksi henkilö ja yksi hallituksen varajäsen. Osakeyhtiössä voi olla osakkaita, jotka vastaavat vain omista sijoituksistaan. Osakeyhtiö on turvallisin yhtiömuoto, kun suunnittelet investointeja (poikkeuksena henkilökohtaiset lainat) Osakeyhtiö antaa paremman turvan erityisesti sopimuksissa, jos jokin menee pieleen. Pientä hallinnollista taakkaa aiheutuu pöytäkirjoista ja yhtiökokouksesta, mutta näissä asioissa kannattaa pyytää apua tilitoimistolta. Hyviä tilitoimistoja on monia, kuten Pohjois-Euroopan johtavin Accountor tai suomalainen Nordic C-Management.

Yleisesti yhtiömuodoksi saatetaan valita alkuun esimerkiksi toiminimi, mutta myöhemmin yritystoiminnan kasvaessa saattaa verotuksellisesti olla kannattavampaa vaihtaa se osakeyhtiöksi. Osakeyhtiöksi vaihtaminen on yleensä kannattavaa, kun yrityksen tulos on vähintään 35 000 euroa.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiö on verovelvollinen, ja sen tuloksesta maksetaan yhteisöveroa 20% verran. Osakeyhtiö on myös ilmoitettava arvonlisäverovelvollisen rekisteriin, jos sen liikevaihto on yli 10 000 euroa. Kun osakeyhtiön omistaja nostaa itselleen palkkaa, tämä lasketaan tulosta pienentäväksi kuluksi ja se verotetaan ansiotulona. Osakeyhtiö voi maksaa omistajayrittäjälle myös osinkoa, kun yhtiön tulos on yhteisöverotettu. Osinkotulo on yrittäjälle ansio- tai pääomatuloa. Osakeyhtiö voi maksaa ”palkkaa” myös luontoisetuina, kuten auto- tai puhelinetuina, jotka ovat verotukseltaan ansiotuloa kevyempiä.

Osakeyhtiön, kuten muidenkin yhtiömuotojen on huolehdittava muun muassa kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisesta asetettujen määräysten mukaisesti. Lue lisää aiheesta täältä. 

Plussat ja miinukset

+ Konkurssissa vastuu aina yrityksellä (henkilökohtaiset velat aina omia velkoja)
+ Palkka voidaan maksaa työpanoksien mukaan
+ Oy tuo uskottavuutta
+ Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroja 20%

– Perustamismaksu 2500€ (toistaiseksi)
– Yhtiökokous ja hallituksen kokous on pidettävä säännöllisesti
– Osakeyhtiön lopettaminen ei suju hetkessä
– Kalliimmat ylläpito kustannukset

Osakeyhtiön voi perustaa verkossa tai paperilomakkeella.Lisäksi yritys on rekisteröitävä Kaupparekisteriin. Tämä maksaa paperisena 380€ ja sähköisenä 330€.

Huom! Osakeyhtiöiltä poistuu 2500 euron suuruinen vähimmäispääomavaatimus 1.7.2019. Eduskunta hyväksyi päätöksen 18.1.2019. Tämä tarkoittaa, että osakeyhtiöiden perustamiseen ei enää vaadita yrittäjältä alkupääomaa.